Daken presenteren potentiële zonne-energiebron

//

Ik breng veel tijd door met het bezoeken van familie en mijn dochter, een student in Oregon. Ik vraag me vaak af of al die vlakke oppervlakken die ik tijdens mijn reizen zie, productiever kunnen worden gebruikt.

Zouden al die carports, bushokjes, kilometers wegen en trottoirs en hectares verspilde ruimte boven op magazijnen en distributiecentra dubbel werk kunnen doen, misschien energie opwekken terwijl ze bakken in de zomerzon?

Het blijkt dat ik niet de enige ben in mijn denken. Meer magazijnen krijgen zonnepanelen. Onlangs hebben California State University, Fresno en Fresno Yosemite International Airport zonnepanelen geïnstalleerd op parkeergarages en carports.

Nu heeft de stad Corona een zonne-energieproject op een bushokje dat een ministroomgenerator is. Volgens CleanTechnia.com loopt de meter op zonnige dagen achteruit, waardoor de energiekosten van de stad worden gecompenseerd. Dat model is elders te volgen, want overal zijn bushokjes.

Er is ook sprake van wegen op zonne-energie. Jerry Brown, die een nieuwe functie als gouverneur van Californië wil, heeft ze in zijn plan voor groene banen en het concept is elders aangeprezen. Scientific American schreef onlangs een lang verhaal over het vooruitzicht van zonnewegen.

Of we ooit op wegen rijden die zichzelf terugbetalen, valt nog te bezien. De overheidsbegrotingen zijn tenslotte in de war en dit is niet goedkoop. Maar zou het niet cool zijn? Ik zou met mijn elektrische auto op een zonneweg kunnen rijden, stroom opwekken en het milieu helpen in een van de slechtste luchtkwaliteitsregio’s van het land.